Sezon na dynie trwa w najlepsze! Warto wykorzystać ten fakt, kupić w sklepie dorodną dynię i przyrządzić szybki obiad na jej bazie. Takim smacznym i prostym daniem do wykonania jest zupa krem z dyni. Osobiście uwielbiam ją robić i mam na nią sprawdzony przepis. Zupa jest pyszna i przygotujesz ją w zaledwie 30 minut! Warto jej spróbować :).
Najprostszy i smaczny przepis na zupę krem z dyni
To najprostszy przepis na zupę dyniową jaki znam. Jesienna zupa w takim wydaniu jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca. Robię ją już kolejny rok z rzędu i nigdy się nie nudzi. W dodatku za jedynym gotowaniem mamy posiłek aż dla 6 osób. Same plusy :).
Przepis na zupę krem z dyni, którym się z Wami dzielę, powstał na bazie tego konkretnego przepisu z portalu Przepisy.pl ➡ https://www.przepisy.pl/przepis/kremowa-zupa-z-dyni. Testowałam go na wiele sposobów, z różnymi dodatkami i przyprawami.
Po licznych próbach smakowych powstała wersja kremu z dyni, którym dzielę się z Wami dziś. Moim zdaniem składniki, które dodatkowo dorzuciłam do zupy sprawiają, że kremowa zupa z dyni ma bardziej podkreślony i wyrafinowany smak. Duże znaczenie ma również sposób obróbki termicznej niektórych warzyw. Sprawdźcie sami :).
Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników (do znalezienia w każdym sklepie):
- 1 małą dynię,
- 1 kostkę rosołową,
- 4 ziemniaki,
- 1/2 średniej wielkości cebuli,
- 4 łyżki ricotty lub śmietany 30%,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól do smaku,
- łyżka oliwy,
- pieprz czarny do smaku,
- 1 litr wody
Sposób przygotowania kremowej zupy z dyni:
- Dynię i ziemniaki obierz. Następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
- Dynię oraz cebulę wrzuć do garnka. Składniki polej oliwą oraz dodaj dwie łyżki wody. Delikatnie podpiecz składniki na ogniu.
- Następnie wrzuć ziemniaki i zalej warzywa wodą.
- Wrzuć do garnka kostkę rosołową oraz dopraw pozostałymi przyprawami. Całość gotuj 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Odlej z garnka pół szklanki wywaru. Pozostałość zmiksuj przy pomocy blendera - jeśli zupa jest za gęsta, dolej trochę odłożonego wywaru.
- Przelej zupę do talerza i dodaj łyżkę gęstej ricotty.
- Górę możesz ozdobić odrobiną pieprzu. Opcjonalnie podawaj z grzankami lub podpieczonymi pestkami dyni.
Smacznego! :)
- wpis sponsorowany -
Teraz sezon na dynie to trzeba korzystać! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuń